Paleo v boji proti Candidě

_MG_0516

Co je to candida?

Candida albicans je druh kvasinky. Pokud jsme zdraví, tyto kvasinky žijí v tenkém střevě, kde soupeří s bakteriemi o své místo. Za normálních okolností jsou tenké střevo a žaludek pro kvasinky nehostinné. Ovšem pokud dojde k tomu, že zdraví prospěšné bakterie, které se živí kvasinkami Candida albicans, jsou z nějakého důvodu zlikvidovány, kvasinky se začnou velmi rychle množit, jelikož pro ně tímto vznikly naprosto optimální podmínky. Za potravu jim slouží převážně cukry, které zkvašují na etanol a kysličník uhličitý. Z neškodného příživníka (komenzála) se stane parazit, který změní svoji tělesnou schránku (pučí v řetízcích či vláknech), a díky tomu je pak schopen procházet stěnou střev a dostat se krevním oběhem kamkoli do lidského těla, kde se v určitých místech usazuje a škodí. Člověk s přemnoženou kandidou může mít proto problém například s kůží, klouby či močovým ústrojím.

S candidózou je spojen také nedostatek L-glutaminu, vitamínů, minerálů a enzymů (selenu, niacinu, kyseliny listové, vitamínů B6 a B12, železa a molybdenu), diabetes, otrava těžkými kovy (amalgámové výplně v zubech), hormonální změny (puberta, pohlavní dospívání, těhotenství, sterilizace, menopauza vč. peri- a postmenopauzy) a stres. Přemnožení ovlivňují také různé medikamenty jako např. antibiotika, antikoncepční pilulky, kortikosteroidy a náhradní hormonální terapie.

Co může candida způsobovat?

Pokud není nadměrný růst candidy včas rozpoznán a náležitě léčen, hrozí vstoupení do „začarovaného kruhu“. Velké množství kvasinkových bakterií může oslabit imunitní systém, který normálně chrání tělo před škodlivými původci nemoci. S přemnožením kvasinek Candidy je spojena celá řada problémů: obezita, problémy se štítnou žlázou, hormonální problémy, náchylnost na virové, bakteriální a jiné infekce, alergie, přecitlivělost na určité potraviny, chemikálie a/nebo plísně, trávicí potíže, plynatost, kolitida, energetická nerovnováha, nespavost, emoční nevyrovnanost a deprese, akné, lupénka, choroby reprodukčních orgánů, plicní potíže, ušní infekce, hyperaktivita, snížená činnost štítné žlázy, hypoglykémie a diabetes. Někteří vědci jsou přesvědčeni o tom, že chronické přetížení může imunitní systém vyčerpat natolik, že se můžou spustit různé degenerativní procesy, jako chronický únavový syndrom, rakovina, lupus, roztroušená skleróza, Alzheimerova nemoc, Crohnova nemoc, artritida a autismus.

Jak s candidou zatočit?

Boj s candidózou vyžaduje trpělivost a jen správná strava většinou nestačí. Je potřeba odstranit infekci, zamezit růstu a vyhladovění kvasinek. Jakmile dáme do rovnováhy kvasinky a plísňové přerůstání, můžeme zařadit další nápravné kroky – obnovit prospěšné střevní bakterie, posílit nadledvinky a zbavit se těžkých kovů v těle (amalgámové výplně v zubech).

1. omezení růstu kvasinek – zařazení přírodních antimykotik – většinou stačí 3 měsíční kůra

Kočičí dráp, kyselina laurová a kaprylová, vysoké dávky biotinu (5mg), extrakt z olivového oleje, oregánový olej, extrakt z grapefruitových semínek, gymnema sylvestre, Paul D Arco (nachové Lapacho), L-glutamin (fermentovaný), koloidní stříbro, fermentovaný česnek, rybí tuk, ořešák černý

2. vyhladovění kvasineknízkosacharidová strava – paleo strava (viz níže)

3. obnovení prospěšných baktérií

Velice důležité je odstranit odumřelé kvasinky z těla a zbavit se vyloučených toxinů. Pokud nejsou tyto odumřelé buňky rychle odstraněny během detoxifikační kůry, může dojít k tomu, že střeva reabsorbují všechny toxiny, které se v nich hromadí z odumřelých nebo umírajících kvasinek, což je samozřejmě nežádoucí. Čištění střev je proto velice důležité.

Očista střev: křemelina, vláknina, lněné semínko + kokosový kefír či jogurt, syrové kysané zelí, klystýr, chlorella, spirulina

_MG_9929

Správné osídlení střev: PROBIOTIKA –  jsou nepřítelem pro kvasinky a plísně. Znovuosídlením střev zdraví prospěšnými bakteriemi pomůžeme minimalizovat spoustu střevních a trávicích příznaků candidózy. Probiotika by měla obsahovat, co největší množství různých kmenů spřátelených baktérií. Dobrá probiotika by měla obsahovat minimálně 8 miliard bakteriálních buněk v 1g. Dávka pro dospělého člověka je však 15-20 miliard živých bakterií denně, pro dítě poloviční počet. V boji proti candidě je důležitý kmen Saccharomyces boulardii a kmen Lactobacillus rhamnosus.

Saccharomyces boulardii – prospěšná kvasinka, která se nachází ve fermentovaných potravinách (kefír, kombucha, laktokvašená zelenina)

4. posílení imunitního systému

Jelikož přemnožené kvasinky spotřebují spoustu živin, které nemohou být využity k posílení organismu, je potřeba přidat dodatečné doplňky stravy a jiné živiny do programu boje s candidózou.

  •  vitamin C – nejlépe vstřebatelná forma – liposomální vitamin C
  • antioxidanty – pomáhají tělu vypořádat se s vedlejšími toxickými produkty, zlepšují imunitní funkci
  • L-glutamin – obnovuje střevní výstelku
  • magnézium – některé výzkumy spojují kandidózu s nedostatkem magnézia
  • vitamin B, včetně biotinu – pomáhá při obnově oslabených střevních bakterií
  • koenzym Q10 – nejlépe vstřebatelná forma ubiquinol
  • echinacea – podporuje aktivitu imunitního systému, má antimikrobiální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti
  • lněný olej a rybí tuk – mastné kyseliny jako účinný fungicid pomáhají vypudit a zničit hluboce zakořeněné kvasinky Candida albicans
  • trávící enzymy + HCL – HCl je silná ochrana proti bakteriím a parazitům, jelikož aktivuje pepsin a ničí škodlivé plísně a bakterie, které se nacházejí v potravě. Nízká hladina HCl může vést k poruchám vstřebávání, střevním potížím a alergickým reakcím na různé potraviny. Tyto poruchy pak vážně oslabují imunitní systém. Doplňky stravy obsahující HCl mohou pomáhat při lepším trávení potravy, k lepšímu využívání bílkovin, vitamínů a minerálů v potravě.
  • rabanon – bylinný přípravek posilující játra
  • ostropestřec mariánský

5. doplňující opatření

Dostatečně pijte vodu a podpořte i lymfatický systém. Používejte nedráždivou čistě přírodní kosmetiku. K intimní hygieně používejte speciální přípravky s protikvasinkovou aktivitou. Začněte používat nový zubní kartáček, který přes noc namočte do roztoku s protikvasinkovým přípravkem. Během léčby perte prádlo, ručníky a žínky na 90 °C.

_MG_2649

Proč paleo přispívá v boji proti candidě?

  1. Podporuje nejen dobré zdraví obecně, ale potenciálně poskytuje nejvíce optimální stravovací návyky v boji proti nepříjemným a přetrvávajícím příznakům chronického přemnožení kvasinek.
  2. Z jídelníčku odstraňuje škrobnaté potraviny a také obilninové příkrmy. Tyto 2 kategorie potravin, které jsou spojeny s přemnožením Candidy, vám většina lékařů okamžitě doporučí odstranit ze své stravy. Pozitivem není pouze to, že se vyhnete potravinám, které způsobují přemnožení kvasinek, ale vaše tělo bude pracovat efektivněji a účinněji, čímž vám umožní rychlejší ozdravení.
  3. Sleduje původ masa, vajec a ryb, jelikož jen volně pasoucí se zvířata krmená trávou, mají vysoký obsah protizánětlivých omega 3 mastných kyselin.
  4. Zařazuje kostní vývary, které obsahují aminokyseliny, které přispívají k ozdravení střev.
  5. Zařazuje zdravé stabilní tuky, jako např. kokosový olej, který obsahuje anti-mikrobiální mastné kyseliny.
  6. Zařazuje fermentovanou zeleninu, která obsahuje probiotika, jenž podporují hojení, pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru a potlačují přemnožení kvasinek (Candidy).
  7. Nepodporuje zařazování velkého množství ovoce. Podporuje konzumaci ovoce s nízkým glykemickým indexem.
  8. Doporučuje snížit obsah sacharidů na 100 – 150g sacharidů za den.
  9. Nedoporučuje cukr a umělá sladidla. Strava s vysokým obsahem cukru je rizikovým faktorem pro přemnožení kvasinek.
  10. Klade důraz i na pohybovou aktivitu, méně stresu, více relaxace a kvalitní spánek (8-9 hod.). Stres a nedostatečný spánek podporují tvorbu kortizolu. Kortizol způsobuje břišní tuk, ten podporuje zánět v těle a potlačuje imunitní systém. V rušných dnech bychom se měli na chvíli zastavit, dýchat hluboce, nebo meditovat na pár minut, abychom obnovili nervové dráhy a snížili hladinu stresových hormonů.
  11. Vylučuje mléko a mléčné výrobky. Laktóza (mléčný cukr) podporuje přemnožení kvasinek.
  12. Nedoporučuje alkohol. Při candidóze je naprosto nutné vzdát se alkoholu, jelikož obsahuje fermentované kvasnice a cukry – obě složky podporují přemnožení kvasinek žijících ve vašem těle.
  13. Tím, že vylučuje pečivo, vyhnete se také konzumaci kvasnic (droždí) v potravinách.
  14. Klade velký důraz na kvalitu a čerstvost potravin, což eliminuje patogeny a plísně v potravinách.
  15. Vyřazuje průmyslově zpracované potraviny. Většina zpracovaných a balených potravin (v lahvích, krabicích, konzervách apod.) obsahuje cukr, a proto by z naší stravy měly být vyřazeny.

Fázování diety

Fázování diety velice záleží na tom, v jakém stavu se naše střeva nachází. Pokud máte výrazné problémy, doporučovala bych přeskočit první fázi a rovnou se vrhnout do velice striktní fáze č. 2. Počítejte však s tím, že má mnoho omezení a její dodržování nebude v počáteční fázi lehké pro nikoho.

1. Fáze STRIKTNÍ PALEO – délka trvání min. 1 měsíc

ANO

Základem jídelníčku je zelenina, maso, vejce, vnitřnosti, ryby, mořské plody, stabilní tuky (včetně ořechů), ovoce (převážně bobulovité), koření a bylinky.

NE

Zakázané potraviny jsou průmyslově zpracované potraviny, cukr, sladidla, alkohol, maso z velkochovů, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a nestabilní tuky. Tyto potraviny přispívají ke střevní dysbióze a mohou způsobit tzv. propustné střevo. Výsledkem je, že část bakterií a toxinů, nestráveného jídla a dalších odpadů může prosáknout ze střev do krve a spustit imunitní reakci. Syndrom zvýšené propustnosti střeva je tak provázán s problémy s imunitou.

DISKUTABILNÍ

Káva, čaj, tabák, čokoláda

2. Fáze AIP autoimunitní protokol

Autoimunitní protokol je dieta, která pomáhá léčit imunitní systém a střevní sliznici. Doporučuji dodržovat po dobu 1-3 měsíců striktní autoimunitní protokol bez podvádění, aby se střevo mohlo ozdravit. Po této době se „zakázané“ potraviny znovu zavádějí a sledují se pozorně reakce organismu.

ANO

Základem jídelníčku je zelenina (kromě lilkovité – rajčata, lilek, paprika, brambory), ovoce (limit fruktózy 15-20g/den), kokos ve všech podobách, stabilní tuky, fermentované potraviny (kokosový jogurt, kombucha, fermentovaná zelenina), vývar z kostí, maso zvířat krmených trávou, ryby z volného lovu, bylinné čaje z bezsemenných bylin, zelený čaj, fermentovaný bio ocet, bylinky a koření bezsemenných rostlin, pojiva (želatina, arrowroot škrob – škrob však sledovat, pokud máte problémy s nadledvinkami).

NE

Zakázané potraviny jsou ořechy (včetně oleje z ořechů), semena, luštěniny, obilniny, cukry a sladidla (včetně xylitolu a stevie), sušené ovoce, mléčné výrobky, všechny průmyslově zpracované potraviny, alkohol, čokoláda, vejce, lilkovitá zelenina, nestabilní tuky, semenné koření (hořčice, kmín, koriandr, fenykl, kardamom, pískavice, kmín, muškátový oříšek, koprová semena), tapioka, léky (Aspirin, Ibuprofen, Naproxen/Nalgesin)

Další doporučení pro urychlení ozdravného procesu

  • spánek 8-9 hodin
  • řízení stresu
  • správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin (optimální poměr je 1:1)
  • zajistit tělu správnou hladinu vitaminu D3, nevyhýbat se slunci
  • zařadit pohybovou aktivitu (minimálně procházky na čerstvém vzduchu)
  • dbát na dostatečný příjem fermentovaných potravin, vývarů a kokosového oleje.
  • půdní probiotika

3. Fáze ZNOVU ZAŘAZOVÁNÍ POTRAVIN

Mějte na paměti, že není kam spěchat, a dělejte postupné krůčky. Vždy vyčkejte 4 dny, než zkusíte zařadit novou potravinu. Důležité je sledovat reakce svého těla. Takto přejděte znovu do fáze palea, ale nemusíte ho držet již tak striktně a občas zahřešit, tedy v případě že se vaše tělo nebrání negativními příznaky. Snažte se, co nejlépe o ozdravu svého střeva.

Ve všech fázích ozdravení se nedoporučuje vstoupit do ketózy, jelikož bylo zjištěno, že ketony kvasinkám vyhovují též. Hladina sacharidů by se tedy měla ideálně pohybovat kolem 100g na den.

Na závěr

Přemnožení kvasinek je velice složitý zdravotní problém. U někoho může boj s kandidózou trvat i několik let. Buďte proto trpělivý a dejte ozdravovacímu procesu dostatek času.

Pokud máte zájem o testování na candidózu, kontaktujte mne a já vám podám příslušné informace.

 

Zdroje:

  • http://www.zdravi4u.cz/telo-organy/mocove-ustroji-ledviny/5290-candida-albicans
  • http://candida-dieta.cz/
  • http://www.candida.cz/protikvasinkova-dieta/
  • http://www.zdravastreva.cz/page/68038.priznaky-infekce-candida-albicans/

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook
Google+
http://paleozdrave.cz/archiv/519">
Instagram
PINTEREST
PINTEREST
SHARE

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close